Sportul și beneficiile pe care le aduce în viața tinerilor

Din ce în ce mai mulți tineri sunt tentați să stea prea mult pe device-uri electronice, fie pentru socializare fie să își petreacă timpul liber, utilizând aplicații de jocuri, pentru filme. Opțiunile sunt foarte diverse pe laptop sau telefon. Nu este un fapt îmbucurător pentru sănătate și de aceea de data aceasta abordăm acest subiect și le reamintim tinerilor cât și părinților de ce este important să facă sport de la o vârstă cât mai mică.

Experții recomandă ca adolescenții să facă 60 de minute sau mai mult de activitate fizică moderată în fiecare zi. Motivele? 

  • Exercițiile sunt benefice pentru dezvoltarea corpului, dar și pentru minte. Îmbunătățesc sănătatea creierului și învățarea. Pot ajuta tinerii să doarmă mai bine. Când fac sport, corpul produce automat substanțe chimice care îi ajută să se simtă bine. 
  • Exercițiile fizice scad șansele de depresie și scad sentimentele de anxietate. În plus oferă un sentiment real de realizare și mândrie când se atinge un obiectiv – cum ar fi respectarea unei noi rutine de dans sau depășirea unui record personal în cursa de 100 de metri.
  • Îi ajută pe tineri să mențină o greutate sănătoasă și reduc riscul de a dezvolta anumite boli. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea creșterii în greutate, a diabetului de tip 2, a bolilor de inimă și a hipertensiunii arteriale în rândul tinerilor. 
  • Săriturile, alergarea sau ridicarea de greutăți – pot ajuta la menținerea oaselor puternice.
  • Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc calitatea vieții – capacitatea de a te bucura de lucruri – pe măsură ce înaintezi în vârstă. De asemenea, pot ajuta la prevenirea căderilor și a rănilor cauzate de cădere.

Trei părți ale unei rutine de exerciții echilibrate includ: exerciții aerobice, antrenament de forță și activități de flexibilitate.

Cum pot face exerciții aerobice? Exercițiul aerobic reprezintă orice tip de exercițiu care face inima să bată și te face să respiri mai greu. Când supui plămânii acestui tip de antrenament în mod regulat, aceștia devin mai puternici și sunt mai pregătiți în a livra oxigen în toate părțile corpului.

  • Un alt aspect important al mișcării în rândul tinerilor este socializarea și deprinderea aptitudinilor de a interacționa cu oameni. În fiecare activitate fizică ce implică mai multe persoane se vor dezvolta echipe și automat sentimentul de comunitate, vor învăța ce importantă este colaborare, susținerea, fair-play-ul și alte multe valori după care se vor ghida pe viitor.

O oră de sport în program poate influența parcursul și dezvoltarea unui tânăr, iar părinții îi pot încuraja prin propriul exemplu astfel formându-se în familie obiceiurile sănătoase.

Acest articol face parte din seria de articole ale asociatiei RomaniaActive din campania #BeActiveDay, campanie europeană care promovează sănătatea mintală și fizică prin exerciții fizice regulate și un stil de viață activ. Urmărește paginile de socialmedia RomaniaActive sau site-ul www.romaniaactive.ro pentru mai multe informatii.

RomaniaActive este noua voce a industriei românești de sănătate & fitness și promovează interesele tuturor organizațiilor care activează în domeniu și își propune să motiveze tot mai mulți români să fie mai activi,

Articole recente