Interviu Kent Orrgren: ” Avem nevoie ca industria noastră să devină atât de bună prin calitatea seviciilor precum și prin unitate și vizibilitate încât nu vom putea fi ignorați!” 

Cred ferm că exercițiul fizic este o parte vitală a unei societăți sănătoase și financiar de succes!

Kent Orrgren, președintele asociației RomaniaActive, are peste 35 de ani de experiență în industria internațională de health & fitness. În prezent, este și CEO-ul World Class Romania. Înainte de a se alătura echipei World Class, în 2016, Kent a avut o serie de funcții în management în cadrul unor rețele de fitness de top din Suedia și un palmares redutabil de proiecte de succes.

RomaniaActive: Ce v-a determinat să înființați asociația RomaniaActive?

Kent Orrgren: Industria de sănătate și fitness din România are nevoie de o voce puternică și trebuie recunoscută ca fiind una esențială, pentru că exercițiul fizic este esențial pentru sănătate, iar o națiune mai sănătoasă înseamnă și o economie mai sănătoasă și o viață mai bună pentru toți. În timpul carantinei din 2020, am avut discuții cu alți operatori importanți de săli de fitness din România pentru a găsi împreună cele mai bune soluții pentru industrie. Suntem cu toții acum parte a Consiliului RomaniaActive.

A început ca o inițiativă din partea lui Vlad Ionuț de la Matrix, împreună cu un grup de 9 operatori de săli de fitness, care sunt acum toți parte a Consiliului RomaniaActive. Acest lucru s-a întâmplat la începutul carantinei din 2020.

Pentru mine personal, ideea unei voci unificate a industriei de sănătate, fitness și activitate fizică a fost ceva în care am crezut cu adevărat. Fiind parte din Asociația Industriei de Sănătate și Fitness din Suedia în urmă cu câțiva ani, mi-a plăcut inițiativa, am fost bucuros să mă alătur și acum lucrăm cu toții foarte bine împreună.

Cred că noi, ca industrie a sănătății, fitnessului și activității fizice, putem influența sănătatea poporului român oferind mai multe informații, implicare, inspirație și educație despre beneficiile exercițiilor fizice.

Cred ferm că exercițiul fizic este o parte vitală a unei societăți sănătoase și financiar de succes!

RoA: Cum va susține RomaniaActive membrii săi?

KO: Este vital ca noi, ca industrie, să fim reprezentați în toate domeniile legislației și reglementării românești și europene, altfel, anumite decizii care ar putea dăuna industriei ar putea fi aplicate fără să se cunoasă situația reală, iar aici intervenim noi.

Unul dintre cele mai importante obiective ale RomaniaActive este să reprezinte interesele industriei în situații dificile în fața autorităților. Un pas important va fi și recunoașterea industriei noastre ca unul dintre serviciile esențiale, făcând-o astfel rezistentă în fața viitoarelor crize și carantine. Urmărim:

Să facem industria noastră esențială – pentru a fi rezilienți în fața viitoarelor crize și carantine.

Îmbunătățim angajamentului față de standardele din industrie, calitatea și bunăstarea clienților.

Să sprijinim dezvoltarea comercială prin organizarea de evenimente, prin educație și formare pe arii relevante pentru cei din industrie, prin resurse, schimb de informații și cele mai bune practici.

Împreună, ne angajăm ca până în 2025 să încurajăm și să stimulăm oportunitățile de creștere a sectorului de sănătate, fitness și activitate fizică până la 7% dintre membrii populației. Este un obiectiv complex și implică întâlniri cu autoritățile pentru a stimula mediul de afaceri pentru membrii noștri și, de asemenea, avem în vedere propunerea de măsuri care vor îmbunătăți în final angajamentul față de standarde, calitate și bunăstarea clienților.

Pentru a crește profesionalismul și profitabilitatea tuturor părților interesate din industrie, având în același timp o influență pozitivă asupra economiei generale, ne-am propus încă de la început să colaborăm cu autoritățile pentru a schimba politica fiscală în domeniu și pentru a obține deductibilitate pentru abonamentele de sănătate, fitness și activitate fizică. Acesta a fost un pas imens înainte. Astfel din 1 Februarie 2023  abonamentele la sala de fitness au devenit  neimpozabile și deductibile. Acum e la latitudinea fiecărui operator cum va folosi această lege și cum va explora oportunitățile oferite de aceasta.

Romania Active – împreună obținem mai mult!

RoA: În ce zonă credeți ca va avea cel mai mare impact RomaniaActive?

KO: În primul rând putem influența sănătatea poporului român cu mai multe informații, implicare, inspirație și educație despre beneficiile exercițiilor fizice. Vom face asta prin proiectele pe care le vom iniția.

De asemenea, avem și un impact asupra industriei în sine, susținem membrii noștri să se dezvolte prin resursele, informațiile, evenimentele precum și prin comunitate formată în care împărtășim din experiență. Într-un final ne asigurăm că operatorii se pot dezvolta oferind mai multe săli de fitness și centre de health & fitness, pentru a oferi mai multă disponibilitate, accesibilitate la activitate fizică, să ne apropiem de locul unde oamenii trăiesc și lucrează.

RoA: Care este viziunea dumneavoastră pentru asociația RomaniaActive?

KO: Viziunea RomaniaActive este de a fi vocea unită a sectorului de sănătate, fitness și activitate fizică. Urmărim clar așa cum zice și misiunea noastră să promovăm interesele tuturor organizațiilor care lucrează în industrie pentru a face mai mulți oameni, mai activi. 

Misiunea noastră de lungă durată și fără compromisuri este de a unifica industria și de a face mai mulți oameni, mai activi, mai des. Ne angajăm să îmbunătățim sănătatea națiunii prin promovarea sănătății, fitnessului, activității fizice și stilului de viață activ. 

RoA: Care este următorul set de priorități pentru RomaniaActive?

KO: Principalul nostru obiectiv este de a avea un impact asupra Industriei de Sănătate și Fitness. Ne propunem să realizăm acest lucru prin facilitarea parteneriatelor, campaniilor și oferirea de servicii pentru membri. Existăm pentru a servi orice organizație care are un rol în a face mai mulți oameni, mai activi, mai des.

Vrem să fim un facilitator și un catalizator pentru îmbunătățirea experiențelor globale ale clienților în Industria Fizică, de Sănătate și Fitness.

Vrem să facilităm și să utilizăm noile oportunități digitale/tehnice pentru a îmbunătăți serviciul pentru clienți.

Păstarrea deductibilității pentru abonamentele de sănătate, fitness și activitate fizică.

Crearea de alianțe pentru a deveni o voce mai puternică pentru industria noastră atât la nivel național, cât și internațional. Astăzi colaborăm cu ACTEF, EuropeActive și IHRSA și construim mai multe alianțe pentru a ne consolida industris.

Dorim implicarea principalilor operatori și furnizori în cadrul asociaței.

Cum am mai menționat să facem industria noastră esențială – pentru a fi rezilienți în fața viitoarelor crize și carantine.

Îmbunătățirea standardelor în industria noastră, urmărim să oferim resurse educaționale pentru profesionalism și calitatea serviciilor.

Ne concentrăm în final pe crearea unei platforme de sprijin, profesionale și inovatoare pentru partenerii noștri, pentru a reuși în atingerea obiectivelor lor și pentru a crea condițiile în care sectorul nostru poate crește.

RoA: Cum arată piața de fitness din România după doi ani de pandemie?

KO: Observăm că ne recuperăm rapid și tot mai mulți români se întorc la sălile de fitness, centrele de health & fitness.

În timpul pandemiei, conștientizarea importanței sănătății și a activității fizice a crescut, iar restricțiile de mobilitate au făcut ca oamenii să se îngrijoreze mai mult decât înainte despre efectele vieții sedentare.

Suntem aici pentru a oferi cele mai bune și cele mai eficiente soluții pentru un stil de viață sănătos și activ și, de asemenea, pentru a continua educarea românilor despre importanța de a prioritiza sănătatea, activitatea fizică și bunăstarea.

RoA: Cum vedeți viitorul industriei fitness din România?

KO: Cred că vom vedea creșterea pieței! Vor apărea mai multe săli de fitness și se vor dezvolta mai multe lanțuri. Industria va crește până la o penetrare de 7-8% în total, în România în următorii 5 ani. Asta înseamnă că industria se va dubla aproape de astăzi!

Industria va atrage mai mulți investitori, lanțurile vor continua să crească și să consolideze piața în marile orașe, iar antreprenorii vor crește chiar mai repede decât lanțurile de fitness.

Vom vedea, de asemenea, o dezvoltare rapidă a tehnologiei care va permite creșterea industriei, cum ar fi dispozitivele de tracking, care fac mai ușor de urmărit îmbunătățirea sănătății. Tehnologia va conduce și modul în care vom distribui conținutul serviciilor de exerciții și cunoștințe în ceea ce privește beneficiile mișcării și nutriției.

Vom vedea, de asemenea, mai multe soluții omnichannel pentru sănătate, exerciții fizice, nutriție și sănătate mintală, și bunăstare combinate în ofertele de servicii pentru piață.

Cred că comunitatea corporativă va trebui să ofere mai multe programe inteligente de wellness pentru a atrage, reține și dezvolta angajații în viitor. Acest lucru va reprezenta o oportunitate uriașă pentru sălile de fitness.

Există loc pentru îmbunătățire și dezvoltare pentru toți operatorii! Viitorul este strălucitor și oportunitatea este de a facilita ca mai mulți români să devină mai activi fizic, mai sănătoși și mai în formă pe toate grupele de vârstă. Acest lucru va aduce beneficii oamenilor, corporaților și chiar va ajuta România ca națiune.

RoA:  Cum vedeți asociația RomaniaActive peste 5 ani?

KO: Văd RomaniaActive continuând ca vocea unită a sectorului de health & fitness și activitate fizică, o forță care va genera îmbunătățirea sănătății și economiei României.

RomaniaActive va fi o platformă și un hub pentru împărtășirea cunoștințelor și dezvoltarea expertizei, profesionalismului, construirea de rețele și va fi un catalizator care conduce spre o industrie mai prosperă și mulți membri activi de succes.

RoA: Care este principala provocare pe care sectorul fitness va trebui să o înfrunte în 2023?

KO: Sectorul activității fizice, sănătății și fitnessului trebuie să continue să se unească și să construiască încredere și profesionalism! Suntem o industrie care trebuie clasificată esențială și avem nevoie să obținem recunoaștere! Iar asta putem face doar dacă vom fi cu adevărat o comunitate.

Este esențial să colaborăm cu autoritățile și să obținem sprijin de la guvernul nostru în ceea ce privește criza energetică în curs și impactul inflației asupra industriei noastre.

De asemenea, vom continua să demonstrăm, pe baza studiilor medicale solide și cercetărlori, impactul imens pe care industria noastră îl poate avea în beneficiul națiunii, atât în ​​domeniul sănătății, cât și în sectorul economic. Prin toate acțiunile și activitățile noastre, promovăm în mod neîncetat faptul că exercițiul fizic este cel mai bun medicament! În Septembrie vom avea o campanie de promovare și celebrare a activității fizice, prima campanie în care se alătură operatori de săli de fitness din toată țara.

Continuăm să creăm alianțe pentru a deveni o voce mai puternică pentru industria noastră atât la nivel național, cât și internațional.

Într-adevăr am ieșit dintr-o perioadă dificilă cu pandemia și acum ne confruntăm cu noi provocări cu criza actuală, așa că noi, ca industrie, trebuie să lucrăm pentru mai mult sprijin pentru a îmbunătăți recuperarea, profitabilitatea și creșterea viitoare a sectorului.

Cred că principala provocare acum râmâne menținerea TVA-ului la un nivel scăzut ca în ultimii ani.

RoA: Cum se poate îmbunătăți credibilitatea profesioniștilor din lumea fitness?

KO: Pentru a consolida încrederea în profesioniștii din industrie continuăm să ne concentrăm pe îmbunătățirea continuă a nivelului de competențe profesionale ale tuturor profesioniștilor noștri de fitness, atât în ceea ce privește standardele, îngrijirea clienților, vânzările, marketingul și comunicarea din toate ariile industriei noastre.

Toți membrii activi ai RomaniaActive, operatorii noștri, membrii noștri asociați, furnizorii și sponsorii și-au declarat angajamentul față de standarde și educație împreună cu companii educaționale precum MoveOn, Fitness Scandinavia. Toți joacă un rol important ca lideri de industrie, modele și purtători de cuvânt pentru o educație mai bună și standarde mai înalte ale industriei.

RoA: Cum transformăm sectorul fitness într-unul necesar, nu doar opțional?

1. Prin accesibilitate

Încurajăm și stimulăm prin acțiunile noastre progresul industriei, să atragem mai multe investiții și să ne asigurăm că putem crește numărul de săli de fitness, centre de sănătate și fitness care să respecte standardele internaționale, creând mai multă disponibilitate, accesibilitate și ajungând într-o măsură mai mare acolo unde oamenii locuiesc și muncesc.

2. Prin comunicare și educație

Continuăm să ne concentrăm pe educație și îmbunătățirea calității competențelor noastre profesionale și mai ales ne focusăm să comunicăm mai mult beneficiile dovedite ale sănătății și exercițiului fizic. Dacă facem înțeles că exercițiul este de fapt un medicament vital pentru o mai bună sănătate și bunăstare ne atingem obiectivul.

RoA: Dezvoltarea marilor lanțuri de centre fitness din ultimii ani va reduce competiția sau va face acest sector să fie mai puternic?

KO: Cred ferm că competiția va aduce mai multe oportunități și va inspira, dezvolta și îmbunătăți afacerile tuturor operatorilor de fitness, iar asta va duce la consolidarea industriei.

S-a văzut acest lucru în toate piețele și în alte industrii! Uitați-vă înapoi la Las Vegas acum 20 de ani când toată lumea spunea că nu se mai poate dezvolta. Acum se dezvoltă noi hoteluri cu noi caracteristici și o calitate superioară a experiențelor și serviciilor în fiecare an.

În România suntem doar la o penetrare de 4,5% a sălilor de fitness, a centrelor de sănătate și fitness. Media în Europa este de peste 10% și este în creștere.

România va avea mult mai mulți ani de creștere consecutivă a acestei industrii atâta timp cât ne concentrăm pe îmbunătățirea standardelor industriei, profesionalism și educație.

RoA: Din experiența dumneavoastră cât de important este pentru industria fitness formarea unei alianțe prin această asociație?

Avem nevoie ca industria noastră să devină atât de bună prin calitatea seviciilor precum și prin unitate și vizibilitate încât să nu putem fi ignorați!

Cred că este extrem de important să ne unim și să creăm alianțe puternice, relații valoroase și conexiuni semnificative pentru a susține creșterea în general și asta se aplică și pentru industrie, iar asta înseamnă și creșterea numărului de locații ale sălilor de gimnastică, centrelor de sănătate și fitness și mai multe piscine pentru a oferi accesibilitate la aceste servicii pentru mai mulți români, pe toate grupele de vârstă, nu doar pentru tineri și cei sănătoși.

Noi, ca industrie, putem atrage mult mai multe grupe de vârstă; ne putem orienta spre audiențe diferite, oferind experiențe specifice clienților, facilități și servicii bazate pe nevoile reale ale potențialilor clienți. Putem educa și informa împreună despre importanța beneficiilor aduse de exercițiile fizice astfel mesajul devenind mai puternic și fiind răspândit la mai multă lume.

Asociația își propune să ofere o platformă de sprijin, profesională oferind resurse pentru dezvoltarea tuturor operatorilor de săli de fitness, o dezvoltare conform obiectivelor proprii de business cu focus pe ariile pe care fiecare vrea să le îmbunătățească. 

Când aceste lucruri vor fi realizate, noi ca industrie vom fi esențiali pentru națiune. Într-un final vom îmbunătăți sănătatea oamenilor precum și economia României.

Cred în succes prin colaborare!

Împreună suntem mai puternici!

Articole recente