Importanța mișcării în procesul de învățare la copii

Creierul este principalul beneficiar al oricărui tip de activitate aerobă. Asta pentru că există o conexiune puternică creier-corp. Prin urmare, este important să ne amintim că învățarea nu are loc doar de la gât în ​​sus, ci de la picioare în sus, după cum afirma într-o conferință TEDx, Michael Kuczala.

Mișcarea ajută creierul într-o varietate de moduri, așa că e bine din când în când să ne reamintim felul în care orice fel de activitate fizică are o influență majoră asupra gândirii în general. Mișcarea pregătește creierul pentru învățare, deoarece mișcarea fizică ajută creierul să se reorganizeze. Mai multe căi neuronale sunt create și interconectate în creier. Activitatea fizică crește cantitatea de oxigen livrată către celulele creierului, îmbunătățește cunoașterea și stimulează comunicarea dintre neuroni.

Orice tip de mișcare fizică eliberează endorfine, dopamină, norepinefrină și serotonină – toate acestea ne ajută să ne reglăm starea de spirit. Când mișcarea este încorporată de-a lungul zilei în programul nostru ca o „pauză de gândire”, ea face procesul de învățare mai eficient.

Deoarece mișcarea îmbunătățește funcționarea creierului, cercetările au arătat că copiii care sunt mai apți din punct de vedere fizic au rezultate mai bune la școală și o disciplină mai riguroasă. 

Mișcarea îmbunătățește memoria, limbajul, atenția, reglarea emoțională și luarea deciziilor.

Când limbajul este combinat cu mișcarea, studiile au arătat că învățarea se îmbunătățește cu 90%. Mișcarea creează, de asemenea, o mai bună conștientizare de sine și a celor din jur.

În sălile de clasă, când se fac activități de team building, relația dintre elevi și profesor se îmbunătățește. Elevii încep să se simtă „în siguranță”, mediul devine mai propice pentru atingerea „succesului”, motivația începe să crească, munca în echipă se consolidează, comunicarea e mai bună, ceea ce crește performanța academică.

Atunci când elevilor li se oferă și posibilitatea de a alege să răspundă la întrebări folosind mișcarea, îi ajută să fie implicați și mai mult în lecție. Un exemplu ar fi profesorul care oferă o întrebare cu răspunsuri multiple, iar elevii trebuie să răspundă cu A, B sau C, folosindu-și corpul. Așadar, mișcarea este foarte importantă pentru dezvoltarea copiilor și ar trebui să o încorporăm mai des în activitățile lor de zi cu zi. Poate e timpul să schimbăm lucrurile și să propunem un mod de învățare mai bun și mai eficient bazat pe mișcare. 

Acest articol este inițiat de Romania Active, cu scopul de a promova interesele tuturor organizațiilor care activează în domeniu și își propune să motiveze tot mai mulți români să fie mai activi, mai des. 

 Articolul are un rol informativ si face parte din campania #BeActiveDay care va avea loc în săptămâna europeană a sportului din 23-30 septembrie. Săptămâna europeană a sportului este o inițiativă a Comisiei Europene menită să promoveze sportul și activitatea fizică în întreaga Europă sub motto-ul #BeActive. Urmareste paginile de social media RomaniaActive pentru a participa la evenimentele organizate gratuit de salile de fitness din România sau verifică site-ul www.romaniacative.ro.

Articole recente